Božidar Domitran iz Martinšćine kod Zlatara ima ukupno 130 krava i zajedno sa sinom obrađuje 120 hektara zemlje. Puno je to posla, odricanja i muke, ali sve se to zaboravi kada stigne lijepa vijest i potvrda da ono što rade, rade odlično. Njihova simentalka Elena nedavno je osvojila titulu šampionke na Državnoj izložbi stoke, u sklopu 29. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma u Gudovcu, gdje se natječaju samo najbolji.

„Kad je sudac pročitao njeno ime, bio je to ponos i srce do neba. Ipak je prestiž doći u Bjelovar i osvojiti šampionsko zvono na jednom takvom renomiranom sajmu. Konkurencija je jaka, u Bjelovaru se od davnina bave stočarstvom i samo je meni, po drugi put, uspjelo uzeti šampionsko zvono”, ispričao nam je Domitran, kada smo ga posjetili na farmi. Sudac je ocjenjivao njezin izgled, odnosno izgled vimena, kičme, zdjelice, zadnjih nogu. „ Bio je zadivljen tom kravom. Rekao je da bi mogla doći na izložbu u Austriju i biti jaka konkurencija njihovoj stoci. Tražio joj je manu, no nije ju mogao naći. Tak da je ona već u prvom krugu slovila za favorita”, ispričao je Domitran u Gruntu Radio Stubice.

„Nema tih novaca”

Elena je stara 5 godina, dnevno daje 30 litara mlijeka i dvaput se telila. Na pitanje koliko ona vrijedi na tržištu, na kojem smo inzistirali, uvijek smo dobili isti odgovor. „Nema tih novaca i nije za prodaju”. Druga krava iz njegove farme, prvotelka, osvojila je treće mjesto, jer je bila podojena. Inače bi dobila više ocjenu. No, Domitran je zadovoljan uspjehom svojeg blaga.

Cijena mlijeka još uvijek premala

Nakon priče o ovom uspjehu, razgledavajući farmu, osvrnuli smo se i na aktualne probleme u stočarstvu. Iako je cijena mlijeka rasla, još je uvijek premala. Domitrani mlijeko prodaju domaćoj mljekari Veronika iz Desinića. Dnevno predaju oko 1000 litara. Mlijeko im se plača 3,10 kuna, no zadovoljan nije. Realna cijena bi bila 3,50 do 4 kune, jer su, kaže, troškovi enormno porasli. Repromaterijal je poskupio 150%, gorivo 100%, a suša im je uništila 70% kukuruza, kojeg će zato morati kupiti, ako će ga uopće imati gdje nabaviti.

Robot za mužnju

Hrane isključivo krave simentalske pasmine, no sin je nabavio 15 komada goveda francuske pasmine Salers – sustav krava tele, mesni tip. Osvrnuli smo se i na problem nemogućnosti prodaje ženskog teleta. Čeka se pomoć od države za štetu od tuče i suše. Kaže da pomaže i Krapinsko-zagorska županija, koja im je prošle godine dodijelila potporu za kupnju triju junica i poljoprivrednog zemljišta. Kako bi si olakšali posao, prijavili su se na natječaj iz programa ruralnog razvoja za kupnju robota za mužnju. Nadaju se pozitivnom ishodu.