„Ovogodišnji urod jabuka bio je oskudan, najprije zbog proljetnog mraza, zatim suše kroz ljeto i na kraju obilne kiše pred berbu. Nije godina za pamćenje, a problem je u nizu godina s mrazom, zbog čega se dogodio veliki pad proizvodnje. Tako da nemam jabuka prve klase za prodaju, već ih prerađujem u sok i jabučni ocat, tako da barem nešto spasim iz voćnjaka”, komentirao je voćarsku godinu u Gruntu Radio Stubice Stanko Bakek, proizvođač jabuka i prerađevina iz Donje Stubice. Bakek ima oko 2,5 tisuća stabala, nešto i starog voćnjaka sa starim sortama jabuka. Na ocjenjivanje voćnih octeva, koje se održalo u sklopu manifestacije „Zagorje, trnac starih sorata voća i prerađevina,  održanoj u sportskoj dvorani u Donjoj Stubici donio je svoj jabučni ocat, kako bi dobio potvrdu proizvodi li dobro ili negdje griješi. Zasada dobiva samo pohvale.

Ističe da potražnja za jabučnim octom postoji, no problem je radne snage, jer nema ih tko brati. “Ima proizvođača, no ljudi odustaju zbog uvjeta i tehnologije koju treba zadovoljiti, iako bi to trebao biti tradicijski način proizvodnje kako se proizvodio prije 60 ili 100 godina. Trebala bi bar postojati tri velika proizvođača na jednom mjestu, jer ovako količinski teško da ćemo doći do ozbiljnije proizvodnje”, rekao je Bakek. On svoj jabučni ocat prodaje na kućnom pragu. “Što saditi ako odustanemo od jabuka. Zagorje je predodređeno za uzgoj voća, posebno brdoviti predjeli. Ali ne znam što drugo saditi. Nisam siguran da smo predodređeni za uzgoj badema?, pita se Bakek.

U sklopu ovogodišnje 26. županijske izložbe „Zagorje, trnac starih sorata voća i prerađevina”, po prvi je puta prethodilo ocjenjivanje voćnih octeva uz naglasak na jabučni ocat starih sorata jabuka. „To je bilo i prvo ocjenjivanje voćnih octeva ne samo u KZŽ, već i u Hrvatskoj. Opet su Zagorci i u ovome prvi”, rekla je za naš radio Dragica Tresk Penezić, iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede. Istaknula je kako su pristigla 33 uzorka voćnih octeva i da je to bilo isključivo edukativno ocjenjivanje, bez proglašenja pobjednika. Ocjenjivala se bistroća, boja, okus, miris i tipičnost. Bilo je dobrih octeva, ali i onih kod kojih bi trebalo neke stvari popraviti, rekla je agronomka Tresk Penezić. Proizvođači su na predavanjima imali prilike čuti i sve o tehnologiji i proizvodnji octeva i njegovom stavljanju na tržište.