Nakon nevremena i tuče, poljoprivrednici se suočavaju s novom elementarnom nepogodom – sušom. Tako se ratari na sjeveru Hrvatske žale na osušene listove kukuruza, gnjile bundeve i trule paprike. Kažu da izostanak oborina uništava poljoprivredu i smanjuje prinose. Da je godina teška i da se trude na sve moguće načine spasiti urod povrća, potvrdila nam je i mlada zagorska povrćarka Silvija Grah iz Grabrovca kod Zaboka.

„Godina je krenula dobro, ali od lipnja nas prate ekstremno visoke temperature, bunari se jako slabo pune, biljke traže svoje, tako da se trudimo nadomjestiti sve to, ali nije lako. U proljeće je poskupio i repromaterijal, no mi nismo dizali cijene u nebo. Digli smo cijenu za kunu, eventualno dvije kune. Našli smo tu neku zlatnu sredinu, da se pokrijemo i da idemo kupcima na ruku. Kod nas je kilogram paradajza, paprike, zelja, kelj – 12 kuna. Prodajemo na kućnom pragu i na tržnici Špansko u Zagrebu, gotovo cijeli tjedan. Opskrbljujemo Grad Zagreb koliko možemo”, ispričala je u Gruntu Radio Stubice, vlasnica OPG-a Silvija Grah.

Uzgojem sezonskog povrća bave se 20-ak godina, a Silviji pomažu suprug, djeca i majka. Imaju 5 plastenika na površini od 500 kvadrata i 3000 kvadrata na otvorenom. Ovaj peti plastenik kupili su prošle godine zahvaljujući županijskom natječaju, čime su i proširili proizvodnju. Na OPG-u imaju sustav navodnjavanja kap po kap, no nekim biljkama treba više pa se voda dolijeva. “Protiv suše se ne možete osigurati, ali ni osiguranje protiv tuče se ne isplati malim poljoprivrednicima, ispričala je Silvija. „Premije su previsoke. Primjerice, ako nama tuča probuši foliju, jeftinije je kupiti novu, nego plaćati premiju osiguranja”.

Silvija dodaje da se u sezoni puno radi, no ipak stignu tjedan dana na more, kako bi se odmaknuli od svega, napunili baterije i odmorni mogli krenuti u jesensku proizvodnju povrća. Kakva će nam jesen biti, što se tiče vremenskih i financijskih prilika, ne znamo, no nadamo se da prognoze ipak neće biti toliko loše kako se najavljuje.