„Poljoprivredu bi trebalo više podupirati, kako mladi ne bi napuštali selo”

218

Na današnji dan, 15. listopada obilježaba se Svjetski dan seoskih žena. Obilježavanje Svjetskog dana seoskih žena pokrenuto je 1995. godine tijekom 4. UN-ove Konferencije o ženama u Pekingu. Cilj svega je skretanje pozornosti na uvjete u kojima žive žene na selu. Ti uvjeti su svakako znatno teži nego oni u kojima žive žene u urbanim područjima. U svijetu svaka treća žena radi u sektoru poljoprivrede. Samo 30 posto žena u EU-u su nositeljice OPG-ova, u Hrvatskoj i manje. Ove godine na izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu Krapinsko-zagorsku županiju predstavljala je Anita Glogoški (44) iz Desinića. Anita je zaposlena, radi kao njegovateljica u domu za starije i nemoćne te na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Uz to je članica Pjevačkog zbora „Đuro Prejac”.

Na OPG-u se bave proizvodnjom jabuka, starih sorata, od kojih proizvode sok, jabučni ocat i kompote. Kad je rodna godina naberu do 20 tona jabuka. Uz to, uzgajaju i pet krmača. Nije teško, ako imate pomoć obitelji, onda se sve može i stigne”, rekla je Anita, gostujući u Gruntu Radio Stubice. Na OPG-u Črvek, složno rade svi. Anita, suprug, brat i šogorica, a pomažu i djeca. Anitu su na izboru za najuzorniju seosku ženu pitali da koliko traje dan na selu. Odgovorila je 24 sata, uz posao, rad na gospodarstvu i djecu… nema predaha.

Na izbor ju je prijavila agronomka Silvija Kramarić, kojoj Anita zahvaljuje na motivaciji i podršci. Anita je osvojila i nagradu za najbolje uređeni štand, među konkurencijom 17 kandidatkinja, a kojeg je ukrasila u starinskom štihu. „Predstavila sam se s domaćim jabukama, sokom, kompotom, domaćim narescima, sa svime onime što mi na svom OPG-u proizvodimo. Jedno lijepo iskustvo i preporučila bi svim našim vrijednim seoskim ženama”, istaknula je Anita.

Inače, Anita živi u selu Osredek Desinićki, podno dvorca Veliki Tabor i blizu Grešne Gorice. Istaknula je kako je vidljivo da se sve manje ljudi bavi poljoprivredom, ostalo je još samo staro stanovništvo. „Za to bi se trebali pobrinuti nadležni i više podupirati poljoprivredu, kako mladi ne bi napuštali selo, već ovdje nastavili živjeti”, napomenula je Anita. Do sada sami nisu bili uspješni u dobivanju sredstava na natječajima, iako se prijavljuju s projektima. Kad bi ih se podržalo, svoj bi OPG i širili. Uputila je i poruku zagorskim poljoprivrednicama: „Borite se za sebe i pokucajte na svaka vrata, na jedanput već 100 puta i sigurno će vam se otvoriti”.