Prošla godina obilovala je olujnim nevremenima praćenim tučom, kroz cijelu godinu, od ranog proljeća do jeseni. Zagorcima je nanijela milijunske štete, posebno stanovništvu uz Sutlu. I ove će sezone oči biti uprte u nebo. Klimatske promjene i tuče sve su jače, a Hrvatske je ostala bez prave protugradne obrane. Upravo ovoj aktualnoj temi posvetili smo ovotjedni Grunt Radio Stubice. Kada ove sezone kreće obrana od tuče i na koji način ćemo se braniti od nje, pitanja su koja smo postavili Ministarstvu poljoprivrede i Državnom hidrometeorološkom zavodu. O tome kakvo je stanje na terenu i kako funkcionira obrana od tuče u našoj županiji razgovarali smo s predsjednikom Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske Josipom Salatkom, a za mišljenje o učinkovitosti obrane od tuče pitali smo i poljoprivredne proizvođače.

Državni hidrometeorološki zavod ove će godine provoditi operativnu obranu od tuče prizemnim generatorima. Trenutno je u tijeku postupak javne nabave za potrebne količine otopine reagensa srebrovog jodid te su u pripremi ugovori s oko 600 honorarnih poslužitelja prizemnih generatora. Što se tiče samog početka sezone sve će ovisiti o tijeku osiguranja svih potrebnih uvjeta za njezino funkcioniranje, odgovorili su iz DHMZ-a. Dodali su i da dok je Zakon o obrani od tuče na snazi, DHMZ će provoditi operativnu obranu od tuče u uvjetima značajno smanjenih financijskih sredstava te u skladu s tehničkim i ljudskim mogućnostima koje ima na raspolaganju. Naveli su i kako sustav obrane od tuče, posebice način na koji se provodi u Hrvatskoj, nigdje u Europskoj uniji nije u nadležnosti nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi i da je analiza sustava obrane od tuče u Hrvatskoj pokazala kako ne postoji niti jedan znanstveno utemeljen dokaz da je aktualna operativna obrana od tuče kakva se provodi u Hrvatskoj po sadašnjoj tehnologiji učinkovita i gospodarski isplativa te da ostvaruje uštede”. Napominju da je njihova temeljna zadaća motrenje olujnih pojava i njihova prognoza te rana i pravovremena upozorenja. Hoće li se i dalje provoditi ili će se uvesti neki drugi oblik obrane od tuče na lokalnoj razini, ostaje na donosiocima odluka.

Iz Ministarstva poljoprivrede su za Radio Stubicu dodali da se sustav obrane od tuče financira sredstvima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te uplatama županija branjenog područja  (do 1% sredstava proračuna županije) na način propisan člankom 13. Zakona o sustavu obrane od tuče. Za organizaciju i provedbu obrane od tuče u 2023. godini u Državnom proračunu planira se iznos od 1.256 mln eura, pri čemu Ministarstvo poljoprivrede u tu svrhu, iznimno ove godine, osigurava financijska sredstva u ukupnom iznosu od 900.000,00 eura.Dakle, operativna provedba sustava obrane od tuče vršit će se prizemnim generatorima. Tako je od 2020. Prema očitovanju DHMZ-a, od primjene raketa u obrani od tuče odustalo se zbog postojanja sigurnosnog rizika.

Josip Salatko, Foto: Zagorje International

S ovim tezama nikako se ne slaže predsjednik Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske Josip Salatko koji za Radio Stubicu ističe da se ovakve milijunske štete mogu spriječiti da se Hrvatska i dalje brani raketama. Kaže i da na terenu vlada rasulo. „Pokušali su ukinuti aktualni Zakon o obrani od tuče, ali nisu uspjeli. Sezona obrane od tuče trebala bi početi 1. svibnja i trajati do 30. rujna. Nema teoretske šanse da počne 1.5. Da li će početi 1. 6.? Teško. Niti je kupljena otopina niti je itko krenuo na teren. Nekada smo radili s generatorima i raketama. Imali smo 38 što generatorskih što raketnih postaja. Rakete su svojevoljno ukinuli, nalaze se u skladištu u Varaždinu. Ove godine će porezni obveznici morati odvojiti 600 tisuća kuna za njihovo uništenje, umjesto da smo ih ispucali, možda se ne bi dogodila ovakva katastrofa u Klanjcu, Kumrovcu, Zagorskim Selima. Otopini koju smo koristili lani, prošao je rok trajanja prije 5 godina Ostali su nam samo generatori, a uz to je pola postaja ukinuto. Otopini koju smo koristili lani, prošao je rok trajanja prije 5 godina i zato se događa što se događa”, kritizirao je Salatko u poljoprivrednoj emisiji, istaknuvši da je ovo namjerno uništenje obrane od tuče, a tko stoji iza nje: „Ne bi se štel miješati”. Na pitanje što nas čeka ovo ljeto Salatko prognozira: „Nisam baba Vanga, kak su me neki prozvali, ali sam možda deda Vangljin jer sam prognoziral tuču još prije Uskrsa. Ne očekuje nas ništa dobro, no daj Bože da i ja jednom pogriješim”, komentirao je Salatko.4

Poljoprivrednici traže rakete, a Portal Zagorjeinternational pokrenuo i peticiju za povratak raketa, koju je potpisalo preko 12 pol i tisuća ljudi. Župan Željko Kolar je predložio i eksperiment u vezi obrane od tuče. Da se jedan dio brani jednu godinu raketama, a jedan ne, pa da se onda vide hoće li biti kakve razlike u intenzitetu nevremena koje pogađa to područje. Zagorski poljoprivrednici tvrde da su bile učinkovite. Kataklizmu koja mu je uništila sav urod dugo će još pamtiti poznati klanječki vinar Zvonko Sever. Vinari preko 33 godine i ovakvu elementarnu nepogodu ne pamti. Osiguravatelji su mu procijenili štetu od 92 posto. Vinograd s 15.000 čokota oporavljat će se i ove godine i uz idealne uvjete urod će biti umanjen 40 posto. Od države nisu dobili nikakvu odštetu, iz razloga što su bili osigurani, što Sever ne smatra pravednim.

Zvonko Sever s ministricom poljoprivrede i županom u svom vinogradu

„Ovo je bila kataklizma, a nama su uskratili novčanu pomoć, nama koji proizvodimo za sebe i državu i uplaćujemo 100, 200 tisuća kuna PDV-a državi, istaknuo je Sever koji zagovara povratak protugradne obrane od tuče raketa jer iskustva govore da kada su bile lansirne postaje u okolici, tuče je znalo biti, ali puno sitnijeg izražaja. Zato je pozvao sve vinarske udruge u Zagorju, njih 50, što je 2000 vinara, čime su daleko najbrojniji u državi po površinama da stave glave skup, udruže se i da svaka udruga pošalje zahtjev prema Županiji i da onda to Županija pokušava ishoditi na državnoj razini”, kaže Sever, koji vjeruje da bi to dalo rezultata.

Vilko Kukec

Vilko Kukec iz Gornje Selnice kod Belca poljoprivrednom se bavi oduvijek. Najbolji je zagorski orač i predsjednik Udruge natjecatelja u oranju KZŽ i također smatra da se od obrane od tuče ne bi smjelo odustati. “Mi smo pod Ivančicom, i mislim da moramo zahvaliti našoj gori, bar mi pojedini tak mislimo, jer se tu razilazi. Bilo je tuče i kod nas, ali na sreću, ne takvog intenziteta kao u nizini uz Krapinu, rekao je Kukec koji po iskustvu kaže da kada se raketama pucalo na tučonosni oblak, djelovalo je, bila je barem sitnija, razrijedila se. Ovako sada nema nikakve šanse. Prepuštani smo prirodi i Bogu”, dodao je Kukec pa se prisjetio davnih vremena, po pričanju svojih roditelja, da kada je zvonar belečke crkve Marije Snježne zvonio protiv tuče, a bila je to specifična zvonjava, nije pala ni jedna grudica leda u to vrijeme.

Podsjetit ćemo da je Ministarstvo poljoprivrede odobrilo i isplatilo 5 milijuna 57 tisuća 500 kuna za pomoć poljoprivrednicima u saniranju posljedica tuče i to za ukupno 347 zahtjeva, što je 54,6 posto od traženog iznosa. Za štetu na komunalnoj i društvenoj infrastrukturi i stambenoj imovini za 7 JLS-ova s područja KZŽ iz državnog proračuna isplaćeno je 1 milijun 67 tisuća 887 eura., odnosno oko 8 milijuna kuna.

U agro prognozi piše kako će u tjednu pred nama i dalje biti hladno s temperaturama ispod višegodišnjeg prosjeka, pa se ugodno toplim danima još neko vrijeme ne možemo nadati, No, nadamo se mirnom ljetu bez većih nevremena i tuča.