Ovotjedni Grunt Radio Stubice bavio se temom poljoprivrednih zanimanja. Posjetili smo Srednju školu Bedekovčina, gdje smo upoznali buduće agrotehničare i cvjećare koji svoje vježbe i praktičnu nastavu obavljaju na školskom poligonu Poljoprivrednog učilišta, gdje imaju plastenik i uče kako brinu o presadnicama povrća i cvijeću i hidroponskom uzgoju.

Jedno od poljoprivrednih zanimanja u SŠ Bedekovčina je agrotehničar. To je zanimanje upisao Ivan Kahlina. Sad je već 3. razreda, kojeg uzgoj povrća i cvijeća jako zanima. Istaknuo je kako je naučio puno o biljkama, kako brinuti o njima, kako ih presađivati, koje supstrate koristiti, pa je u tom poslu i doma glavni. Nakon završetka škole u planu je i upis na Agronomski fakultet, no nije još sasvim odlučio.

Viktorija Bezjak, Ivan Kahlina i Andreja Deak

I njegova školska kolegica Viktorija Bezjak, bit će budući agrotehničar. Jako je zanima hidroponski uzgoj i planira otvoriti OPG te se baviti hidroponskim uzgojem u kojem se koristi kamena vuna. Učenica Danijela Ljubej uči za cvjećarku i prva je godina. Buduća cvjećarka je i Andreja Deak. One uče kako cvijeće aranžirati, raditi bukete i različite dekoracije. Sviđa im se, kažu, što mogu biti kreativne i imati slobodu.

Voditeljica Poljoprivrednog učiliša Srednje Škole Bedekovčina Mirjana Hudi Vlahek pojasnila je kako učenici u četverogodišnjim programima imaju u kurikulumu vježbe. „Agrotehničari u 2. razredu imaju vježbe za uzgoj povrća, a u 3. razredu za uzgoj cvijeća, dok cvjećari dio praktične nastave obavljaju na poligonu i to prva godina, dok se drugi i treći razred, smjera cvjećar više bavi i naglasak je na aranžiranju. Novost je da smo ove godine počeli sami sa uzgojem rezanog cvijeća za aranžiranje, ali i s hidroponskim uzgojem cvijeća. Dosad smo na taj način uzgajali samo povrće. Uz to, presadnice povrća i cvijeća prodajemo, od ove godine ne samo u plasteniku već i na tržnici i kod srednje škole”, rekla je Hudi Vlahek.

Filip Halić, nastavnik stručnih predmeta u poljoprivredi, istaknuo je kako učenici poljoprivrednih zanimanja sudjeluju u raznim projektima i praktičnoj nastavi u drugim europskim državama. „Učenici su bili na dvotjednoj stručnoj praksi u Biotehničkom centru Naklo u Sloveniji, iz područja marketinga, tržišta i poduzetništva, a koja se održavala u okviru Erasmus+ projekta „Future in our hands I“. I buduće cvjećarke će u Naklo na praksu iz aranžiranja. SŠ Bedekovčina bit će i domaćin u projektu “FutEUre Food”, koji je vezan za zdravu hranu i tlo, najavio je Halić.

Ravnateljica Srednje Škole Bedekovčina Vera Hrvoj rekla je kako u poljoprivrednim programima iz godine u godinu povećani interes učenika. Trenutno se u poljoprivrednim programima, a to su agrotehničar, poljoprivredni gospodarstvenik, cvjećar i mehaničar za poljoprivrednu mehanizaciju školuje 100-injak učenika. Pozvale je zainteresirane učenike i roditelje na Dan otvorenih vrata SŠ Bedekovčina 3. lipnja, na školski poligon, od 9 do 12 sati.