Bili smo na malom izletu, u Mihovljanu, na gospodarstvu obitelji Oslić, koja uzgaja magarce i proizvodi magareće mlijeko. Magaraca u Hrvatskoj ima manje od 3 tisuće, a više od 50 posto živi svoj magareći život u Dalmaciji. No, ima ih i u Zagorju. Na OPG-u Oslić magarci se uzgajaju već četvrtu godinu. Sve je počelo iz hobija, odnosno, iz ljubavi prema životinjama. Nekad su držali konje, ali zbog nerentabilnosti, ali zbog previše posla, spremanja veće količine hrane i brige oko njih, odlučili su se za magarce. Imaju četiri ženke i jednog mužjaka, pasmine primorsko-dinarski magarac.

Zanimalo nas je kakva je to pasmina? „Primorsko-dinarski magarac je više tisuća godina aktivno prisutan u okružju mediteranske Hrvatske, kao i u području Dinarskog pojasa. Gotovo je nezamisliv svakodnevni život čovjeka mediteranske Hrvatske kroz protekla stoljeća bez malog i izdržljivog primorsko-dinarskog magarca, podaci su koje smo našli o ovoj životinji, koja se čisto lijepo privikla u Zagorju.

Gazda Ivan vodi nas do staje i pokazuje svoje ljubimce, koji su ljeti vani na ispaši, a zimi u staji. Što se tiče hrane, jedu sijeno, djetelinu, zob, ali i poslastice poput suhog kruha i mrkve. „Cijena litre mlijeka kod nas je 300 kuna, a dnevno magarica daje do 3 dcl mlijeka. Možda je nekima preskupo, no cijena u Sloveniji, Srbiji, u Istri, košta i 500 kuna litra pa i više. Mlijeko nakon što se podoji, mora na hlađenje, a onda u duboko zamrzavanje, u pakiranja po 1 dcl, gdje se može čuvati i do dvije godine. Dnevna dopuštena doza jedan dcl. Odrasli ga smiju popiti odjednom, dok se djeci preporuča dnevnu dozu raspodijeliti u 2 do 3 puta”, ispričao je Oslić u Gruntu Radio Stubice te naglasio kako se magareće mlijeko nikako ne smije prokuhavati jer se time uništavaju svi ljekoviti sastojci. Za magareće mlijeko kažu da ima velike blagodati i da je najsličnije je majčinom mlijeku. Ovo mlijeko jača imunitet, pomaže oko oporavka od upale pluća, virusnih infekcija, bronhitisa, kašlja, astme, dermatoloških promjena. Interesa za magareće mlijeko ima. Kupuju ljudi iz cijelog Zagorja, najviše Zaboka, Oroslavja, Stubice, ali i Zagreba”. Oslić nam je otkrio i planove. „Sve ženske koje se okote ostaju na gospodarstvu”.

Naučili smo da se mladunče magarice naziva pule, ali i da usprkos predrasudama magarac spada u najpametnije kopitare. A nisu ni jeftini. Ženka stara 10 mjeseci stoji oko tisuću eura, magarac oko 400 eura, a bređa magarica ili magarica s puletom oko 2 tisuće eura. Država godišnje za magarca daje poticaj od 230 eura. Prema, Jedinstvenom registru domaćih životinja, u Zagorju se uzgaja 40-ak magaraca, najviše u Radoboju.