“Odustali smo od drugih kultura i sada sadimo samo buče. Za naše „crno zlato” medalja je stigla i iz Bruxellesa”

769

Da Zagorci proizvode najkvalitetnije bučino ulje, potvrđuju rezultati i medalje sa različitih domaćih i svjetskih natjecanja. OPG Ivan Osrečak iz gornjostubičkog naselja Dobri Zdenci ove se godine okitio sa dva nova zlata. „Najfriškije” zlatne medalje stigle su sa 63. Svjetskog natjecanja u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde Selection u Bruxellesu 2024., te s Međunarodne izložbe bučinog ulje Alpe-Adria u Varaždinu, na kojoj je sudjelovalo pet zemalja: Hrvatska, Austrija, Slovenija, Mađarska i Češka, s 166 uzoraka „crnog zlata”.

6. Međunarodna izložba bučinog ulje Alpe-Adria, Varaždin

OPG imamo od 2017., a uzgojem buča golica i proizvodnjom počeli smo i prije. Sadili smo i neke druge kulture, ali smo odustali i sva smo naša obradiva polja stavili pod tu jednu kulturu. Ove smo godine zasadili buče na 9 hektara, odnosno proširili smo površinu za hektar i pol jer su i potrebe velike”. Manji dio u Zagorju, a veći dio imamo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji”, ispričao je tata Veljko, predstavnik OPG-, u poljoprivrednoj emisiji Radio Stubice.

Veljko Osrečak

Ako je dobra godina, naberu 2,5 do 3 tone mokrih koštica. Suše ih doma, a ulje proizvode u uljari Sinković u Bedekovčini. Bučino ulje prodaju po sajmovima i na kućnom pragu. „Vrlo su nam korisni sajmovi Krapinsko-zagorske županije, izložbe 100% Zagorsko u Zagrebu i Rijeci. Bilo bi dobro kada bi naša Županija dogovorila još koji takav sajam u hrvatskim gradovima”, istaknuo je Veljko. Ove godine sadnja je započela ranije, jer se mijenjaju i klimatski uvjeti. „Nadamo se dobroj godini. Jedne godine nam je tuča uništila gotovo sve”, kaže Osrečak. Dodaje i da osim bučinog ulja, proizvode i namaze s okusom češnjaka, čilija, čistu košticu i brašno od bučinih koštica. Nagrade im puno znače i mjerilo su njihovog truda, pa će u tom smjeru nastaviti.