U zagrebačkom hotelu Zonar održan je prvi Kongres trgovine i logistike u organizaciji Udruge trgovine i logistike. Glavna pitanja o kojima se razgovaralo bili su zabrana rada nedjeljom, nedostatak radne snage, nepovoljna mikro i makroekonomska klima, opadanje kupovne moći potrošača i drugo. Također su se među temama našle mikro i makroekonomska analiza sektora trgovine, zakonska (pre)reguliranost trgovine i kako je unaprijediti, tržište rada, e-commerce, izazovi industrije logistike, kako biti drugačiji od onih koji žele biti drugačiji i brojne druge. Denis Čupić predsjednik Udruge trgovine i logistike rekao je kako je ovo jedan od najvažnijih sektora u društvu jer bez trgovine i logistike, danas nema hrane, a ako nema hrane neće biti ni života.

Denis Čupić

“Činjenica je da je svima nama u interesu imati očuvanu kupovnu moć, imati očuvan sektor i stabilnost, da je i državi vrlo bitno očuvati nas kao sektor s jedne strane jer smo veliki poslodavac, a s druge strane jer smo veliki generator punjenja proračuna koji se predominantno puni iz PDV-a” rekao je Čupić. Što se tiče zabrana radom nedjeljom rekao je kako ova godine nije relevantna jer samo manji broj nedjelja se neće raditi, ali kada od iduće godine u punoj mjeri krene zabrana, odnosno sa čak 10 posto do sada radnih dana kada se u godini zbog zabrane neće moći raditi, vidjet će se rezultati koji će sigurno biti loši i pogodit će sve trgovce, a posebno velike trgovačke centre. Ukazao je već sada na činjenicu da pada broj prodanih artikala, ali se zbog rasta cijene i inflacije to toliko ne osjeti, posebno ne u punjenju proračuna kroz porezna davanja. Potpredsjednica Udruge trgovine i logistike Ana Babić rekla je kako se već desetljećima trgovce tretira kao negativce, iako čine 20 posto BDP-a, te gotovo 15 posto zaposlenih u privatnom sektoru. “S druge strane, upravo nama se nameću najveće regulative i slično, nekakve restriktivne mjere. Cilj je ovog kongresa da potaknemo dijalog i da pomognemo pokazati javnosti da trgovac nije negativac u ovoj priči – poručila je Babić.

Ana Babić

Član Savjeta Stjepan Roglić rekao je kako nije moguće regulirati cijene pritiskom samo na jednog u lancu trgovine. “Ne samo maloprodaja već svi u logistici, distributeri i proizvođači, moraju biti obuhvaćeni. Svi mi koji smo i partneri i konkurenti moramo biti ti koji će biti na raspolaganju i Vladi i krajnjim potrošačima da bi regulativu doveli do toga” pojasnio je Roglić. Trgovci su se potom požalili da je najnovija Vladina mjera o zamrzavanju cijena već sada za njih problematična. Kako navode, ovo ne smije potrajati predugo jer bi moglo doći do problema. “Bilo koja regulativa koja traje predugo dovodi do problema. Nadamo se da će ovo sve skupa dovesti do pozitivnih učinaka i da nakon određenog vremena možemo zaključiti da smo odradili dobar posao, te da nakon određenog vremena tržište ponovo stupi na scenu”, rekao je Roglić.

Stjepan Roglić