Nikad brojnija i posjećenija perečeha u Zagorju

776

U restoranu na Bedekovčanskim jezerima održala se nikad brojnija i nikad posjećenija perečeha u Hrvatskom zagorju, pod voditeljskom palicom Udruge Našenina – vezilje iz Bedekovčine. Čehanje perja, čehatva, čeheraj ili perečeha…. svako mjesto ima svoj naziv, ali svi se slažu, lijep je to bio događaj kojeg se svi rado prisjećaju. „Glavna poruka, ali i glavna zadaća naše udruge je da čuvamo naše starinske običaje, domaće platno, domaće recepte i da to prenosimo na mlađe generacije i pokažemo im kak se to negda u Zagorju živjelo i delalo, rekla je za Radio Stubicu predsjednica Udruge Đurđica Mohač.

Članice Udruge Našenina – vezilje Bedekovčina
Đurđica Mohač, predsjednica Udruge Našenina vezilje

Dodala je i da joj je zato posebno drago da ih ljudi  podržavaju u tome što rade. Govoreći o perečehama, istaknula je kako su se one uvijek održavale po zimi, u siječnju, kada su završili svi svetki i to u kućama gdje su puce bile za udaju. Inače, udruga Našenina vezilje djeluje već 18 godina, a običaj čehanja perja njeguju već 15-ak godina. Ovo je bila zasigurno najveća, sa više od 200 sudionika, istaknula je još predsjednica.

Štefica Žitnjak

Da su na perečehama bile najbolje zabave, prisjetila se i najstarija posjetiteljica perečehe u Bedekovčini Štefica Žitnjak. „Skupile su ženske, čehale su perje, spekla se gibanica, potočile se vine, došla je mužika i dečki i onda se tancalo cijelu noć. Ja sam znala ostati do jutra i onda sem ravne s perečehe išla na posel v fabriku, Zagorku”,  ispričala nam je vitalna Štefica, izrazito vedrog duha, a samo su joj, veli, 94 leta.

Barbara Kramer (prva slijeva)

Barbara Kramer je rekla da se na perečehama svašta doznalo. „Tko se ženi, tko se bude ženil, tko koga ima… Mi smo vam bili mnogobrojna muzička familija i kod nas su uvijek bile prave fešte. Svega se sjećam i kako ono pjeva Gabi Novak „Pamtim samo sretne dane”, poručuje Barbara Kramer.

Načelnik Darko Ban

Perečehu je posjetio i načelnik Bedekovčine Darko Ban. Pohvalio je Udrugu Našenina vezilje kao jednu od najaktivnijih na području općine, koja čuva tradiciju i običaje kako ne bi otišli u zaborav te istaknuo kako će im Općina na tom putu i dalje biti podrška. „Ovoliki veliki broj posjetitelja dokazuje koliko su ljudi željni druženja i ovakvih manifestacija, ali i koliko poštuju tradiciju i običaje”, zaključio je načelnik Ban.

I zaista, restoran je bio pun, a posebno nam je drago bilo vidjeti i mlađe generacije. Organizatorice su zaista potrudile i bile odlične domaćice. Pripremljena je bogata ugostiteljska ponuda, a atmosferu je dodatno zagrijala glazba uživo, tombola te gošće iznenađenje Mažoretkinje 60+ Udruge umirovljenika Gornje Jesenje. Još je jednom oživljen lijepi običaj bedekovčanske udruge koja je i prva u našoj županiji krenula s ovakvom manifestacijom. Reportažu s bedekovčanske perečehe možete čuti u programu našeg radija u emisiji „Da se ne pozabi” u petak, 16. veljače u 18 sati.