“Počeli smo prije 9 godina iz hobija. To vam ima neke veze s genima. Moj pradjed je imao pčele, no ja sam to saznala tek kad sam se počela baviti pčelarstvom. Tada mi je mama rekla: Kaj ne znaš da je i deda imao košnice. A ja sam ne sjećam ni dede ni košnica. No, očito mi je to u krvi, čovjeka nešto vuče… Volim biti u prirodi”, ispričala nam je nositeljica OPG-a Berna med iz Pušće Milena Bernardić, gostujući u našoj nedjeljnoj poljoprivrednoj misiji. Na OPG-u pomažu i suprug te djeca.

Otkrila je kako su prvo imali tek dvije košnice. Malo pomalo su se širili i danas imaju do 50 košnica. „Stacionirani smo pčelinjak i proizvodimo tri vrste meda: voćni, bagrem i cvjetni. Proizvodimo i pelud, propolis i razne kremice. Sve prodajemo na kućnom pragu. Prošle godine našu smo ponudu proširili. Otvorili smo apiterapijsku kućicu u kojoj provodimo apiterapije ”, ispričala je nositeljica OPG-a. Neki povod tome bilo je njezino oboljenje od teškog oblika Covid-a, pa se zainteresirana za ovakvu metodu udisaja zraka iz pčelinjih košnica.

Apiterapija je metoda liječenja ili poboljšanja zdravlja pčelinjim proizvodima, a liječnici je priznaju kao komplementarnu metodu ublažavanja mnogih dišnih tegoba. Udisanje zraka direktno iz košnice može ojačati imunitet čovjeka, pomaže kod problema s alergijama, vlaži sluznicu nosa, napadaje astme, bronhitisa, glavobolje, migrene, kratkoće daha, pa i stresa. Iznimno bitno u doba covida 19, pogotovo kod post covida”, rekla je Milena te dodala kako apiinhalacije obogaćuju turističku ponudu određenog kraja, a posebno razvoj kontinentalnog turizma.