Diljem zagorskih brega slavi se Vincekovo, blagdan koji službeno označava početak vinogradarske godine. Tako smo i mi prvi ovogodišnji „Grunt” Radio Stubice započeli s dobrom kapljicom i to kapljicom klanječkih vinara. Gost nam je bio predsjednik Društva vinara i vinogradara “Antun Mihanović” Klanjec Igor Jambrešić. Razgovarali smo o tuči koja je naštetila klanječkim vinarima u lipnju prošle godine, novim aktivnostima, kao i o ekološkoj proizvodnji kupinovog vina.

Klanječki vinari i gosti Vincekovo su proslavili u vinogradu Mirka Drčića u Goljaku, ponovno nakon pandemije, zajedno, uz molitvu, dobro vino, gastronomske delicije i tamburaše. Svog zaštitnika, Sv. Vinka, vinogradari mole za još bolji urod u ovoj godini i da im čuva vinograd od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti, štetnika i službeno obilježavaju početak vinogradarske godine.

Klanjčanima prošla vinogradarska godina nije bila dobra. Urod im je odnijela „tuča” te se nadaju da će ove godine ipak biti bolje sreće. Klanječke vinare i ostale poljoprivrednike tuča je dosta potukla u lipnju prošle godine, a znate da  kad padne tuča ona ne napravi štetu samo u toj godini, već i za naredne dvije do tri godine. No, reći ću kako sam bio na jednom vinskom druženju u Sv. Ivanu Zelini, gdje su me pitali: „Vi ste iz Klanjca? Tuča vas je dosta „poharala”. Ja velim, je. Ali nekaj vina ipak bude. Ja velim, nekaj bude”, ispričao je u poljoprivrednoj emisiji Radio Stubice, Igor Jambrešić, predsjednik Društva vinogradara i vinara „Antun Mihanović” Klanjec. Dodao je i kako su vinari koji su imali osigurane vinograde, ali i svi ostali koji su prijavili štetu dobili nadoknadu, odnosno potporu od države. „Moram pohvaliti sustav, odnosno državu i KZŽ koji su kvalitetno odreagirali”, napomenuo je Jambrešić.

Hobisti najvažnija karika u društvu

Društvo klanječkih vinogradara i vinara okuplja 80-ak članova. „Šest nas je profesionalnih proizvođača, koji svoje vino puštamo u promet, a ostali su hobisti. Moram naglasiti da su upravo hobisti ona najbitnija karika svih takvih vinogradarskih udruga. Vinari hobisti su, ja volim reći, kao u nekim velim tvrtkama, odjel za ispitivanje tržišta jer si mogu dozvoliti neke stvari koje mi profesionalni proizvođači, ne možemo”, komentirao je Jambrešić. Iako je sokol njihova izvorna sorta, najviše se sadi graševina.

Počeci u DONI

Jambrešić proizvodi i prodaje kupinovo vino, svježe cijeđeni sok od kupina, sirup i extra džem od ekološki uzgojenih kupina bez koštica. Novi proizvod im je i vino od malina. Njegovi su roditelji bili kooperanti Done, nekadašnje tvornice sokova u Donjoj Stubici, gdje su isporučivali kupine. Ona je i mnoge Zagorce potaknula za voćarsku proizvodnju. Prvu sadnicu kupina zasadili su početkom devedesetih. Prestanak otkupa, otvorio im novi smjer. Krenuli su sami u proizvodnju i danas je obitelj Jambrešić vlasnik brenda Kupilek.

Kooperanti po cijeloj Hrvatskoj

Imamo svoje kooperante po čitavoj Hrvatskoj, u Varaždinu, Lubregu i u Slavoniji. Proizvode prodajemo u svojim maloprodajnim lancima, veledrogerijama i specijaliziranim trgovinama. Prisutni smo i na inozemnom tržištu. Svoje zastupnike imamo u Švicarskoj, Njemačkoj, Italiji, Austriji”, nabrajao nam je Jambrešić. Njegovi kooperanti su većinom stariji proizvođači, i tu vidi određeni problem. No, razmišlja na dugoročne staze, u smjeru kao što je to radila nekad DONA, da se kooperantima osigura sadni materijal, znanje, berba i otkup, pa čak i da se nabavi stroj za branje kupina, jer nedostaje i radne snage.