Jedna od najpoznatijih zagorskih kulturnih udruga Kajkaviana koja čuva i brine o hrvatskoj kajkavskoj baštini – jezičnoj i kulturnoj, proslavila je 9. veljače svoj 35. rođendan. Bila je to prilika da brojni članovi, prijatelji i štovatelji Kajkaviane evociraju uspomene vezane uz osnutak udruge ali i da šira javnost razgleda novouređene prostore u donjostubičkoj Fellerovoj zgradi.

I dok su osnivači i bivši predsjednici Udruge Darko Bubanko i Mirko Ivanjek govorili o prošlosti, sadašnja predsjednica Ines Krušelj Vidas govorila je o sadašnjosti istaknuvši kako se udruga prevladavši krizne godine, preusmjerila na projektni način rada.

„Još uvijek se „lovimo” u tom način rada ali postoje naznake da bi to mogao biti put kojim će Udruga ići dalje. Imamo puno planova, presretni smo zbog prostora kojeg imamo u Fellerovoj zgradi, a predstoji nam velika zadaća, preseljenje naše zbirke koja je za sada smještena u donjostubičkom Domu kulture. To je još jedan nužan korak nakon kojeg bismo mogli reći „e sad konačno normalno funkcioniramo””, istaknula je predsjednica Krušelj Vidas.

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić prisjetio se kako je na 30. godišnjicu Kajkaviane koja je proslavljena u donjostubičkoj „Plavoj dvorani”, odgovarajući na pitanje hoće li za 35. rođendan Udruga dobiti svoj uređeni prostor u Felerovoj zgradi, odgovorio kako nije optimističan. „U međuvremenu nam se na žalost dogodio potres ali iz njega smo izvukli najpozitivnije što smo mogli i skupa s partnerom KZŽ uredili novi dom našoj Kajkaviani. Najprije tavanski dio, potom i prvi kat koji je sada reprezentativni prostor u kojem udruga može funkcionirati na najbolji mogući način”, rekao je gradonačelnik. S veseljem je najavio kako Grad zajedno s Kajakvianom planira brojne zajedničke projekte poput „Kuće kajkavske riječi” i „Trga kajkavske riječi”.

Čestitke slavljenicima uputili su župan Željko Kolar koji je predsjednici Kajkaviane uručio prigodnu Zahvalnicu i njegova zamjenica Jasna Petek.

„Kajkaviana je udruga svih kajkavaca i kajkavki, svih ljudi kajkavskog govornog područja i prepoznatljiva je kao vrlo značajna udruga na području kulture ne samo u Županiji nego i u Hrvatskoj pa i izvan nje. Kajkaviana je zaista postala jedan brend, sinonim za očuvanje kulturne baštine kajkavskog govornog područja”, istaknula je zamjenica Petek i zahvalila na posebnom trudu kojeg Udrugu ulaže kako bi u svoje okrilje privukla što veći broj mladih ljudi. Uz 35. rođendan predstavljen je i novi četverobroj časopisa za kulturu „Hrvatsko zagorje” koji je prema riječima glavne urednice Darije Mikulec posvećen prošlogodišnjoj 450. obljetnici Seljačke bune uz koju je obilježen i 50. rođendan Muzeja seljačkih buna.

„No s obzirom da je to, kako kaže vodeći članak našeg časopisa, jedna stara tema, potrudili smo se prikupiti neke nove interpretacije, odnosno neke svježe teme na sam događaj i to iz pozicije historiografije, kroz neke recentne muzejske projekte koji su se bavili Seljačkom bunom kao i iz dječje perspektive predočene kroz školske radove”, istaknula je glavna urednica. Osim toga, brojni su posjetitelji mogli razgledati izložbu najstarijih izdanja iz fundusa Kajkaviane o Seljačkoj buni kao i grafičke mape „Kervave kronike glas”