Hrvatsku je zahvatio val poskupljenja. Poskupjela je hrana, a najviše se to osjetilo na cijenama ulja, voća, i povrća. Poskupjeli su pekarski proizvodi, a drastično je narasla cijena goriva zbog čega je Vlada na 30 dana ograničila cijenu goriva. Benzin na 11 kuna i 10 lipa, a dizel na 11 kuna. Najavljuje se i poskupljenje mesa. Dugogodišnji uzgajivač svinja Zlatko Jakuš iz Belovara Zlatarskog u općini Bedekovčina, poskupljenje mesa komentirao je u poljoprivrednoj emisiji Radio Stubice. Rekao kako za sada nije došlo do poskupljenja mesa što se tiče domaće proizvodnje. ”Razlog tome je što je tržište još uvijek zasićeno jeftinim mesom iz uvoza. Rast cijena živih svinja, a time i mesa očekuje se ovih dana jer ovakve otkupne cijene mesa nisu dostatne ni za hranu koju svinje pojedu. Bez rasta cijena nema opstanka za svinjogojstvo, rekao je Jakuš, koji se uzgojem svinja bavi dvadesetak godina. Počeo je sa dvije krmače, proizvodnju su postupno povećavali te danas ima tridesetak krmača, oko 180 odojaka i tridesetak tovljenika od 110 do 230 kilograma spremnih za klanje.

Prevladavaju pasmine landras i yorkshire. On sam prodaje odojke po 22 kune za kilogram žive vage. Kaže kako su se kupci na tu cijenu navikli, jer znaju da kupuju domaće i kvalitetno meso. Cijena tovljenika bit će 15 kuna za kilogram žive vage, predviđa Jakuš. Rekao je i kako je pandemija jako naštetila svinjogojstvu, posebno u prošloj godini kada nije bilo svadbi ni drugih slavlja. Na konstataciju da je Hrvatska najveći europski uvoznik svinjetine i da nam je svaka druga svinja iz uvoza, Jakuš ističe da dokle god će se uvoziti meso po takvim jeftinim cijenama ‘ne da se naši koci ne budu punili, nego će se još više prazniti’. ”A kad se jedan kotec isprazni, teško da se bude ikad više napunil. Po mom mišljenju, uvoz se ne može zabraniti već ga treba strogo kontrolirati. U mesnicama bi trebalo vidljivo istaknuti zemlju podrijetla, datuma klanja i da li je meso bilo smrznuto ili svježe. Ako je bilo smrznuto, koliko je dugo bilo smrznuto, jer ne može biti ista kvaliteta mesa koje je bilo smrznuto negdje šest mjeseci i mesa koje je danas dovezao u klaonici i vi ga možete kupiti”, zaključio je Jakuš. Poručio je Zagorcima da se ne daju, da hrane svinje za svoje osobne potrebe, jer jedino tako znaju da jedu domaće i zdravo.