Profesionalna sredstva za zaštitu bolja poljoprivrednici će od travnja u poljoapotekama moći kupovati isključivo potvrdama koje ima barkod. Upravo će te nove potvrde zamijeniti dosadašnje iskaznice. Tako nalaže novi Zakon o održivoj uporabi pesticida, najavila je u Gruntu Radio Stubice Sanja Gregurić, dipl. agronomka, viša stručna savjetnica u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede. Do sada su važeće bile iskaznice kojima se dokazivalo da poljoprivrednik ima završenu adekvatnu edukaciju i položen ispit o sigurnoj uporabi pesticida i pomoću kojih su kupovali sredstva za zaštitu bilja. Ukoliko ta izobrazba još vrijedi, a vrijedi 5 godina, iskaznice mogu zamijeniti potvrdama – vjerodajnicama. Te potvrde mogu se isprintati iz Fitosanitarnog informacijskog sustava”, pojasnila je Gregurić. Inače, potvrde moraju imati svi oni koji koriste profesionalna sredstva za zaštitu bilja, bez obzira jesu li upisani u upisnik poljoprivrednih gospodarstava.

Te iste potvrde s barkodom stupaju na snagu 23. travnja ove godine. Svaki poljoprivrednik koji ima pristup u sustav eGrađanin i ima važeću potvrdu, može istu sam isprintati,a u slučaju svih eventualnih problema poljoprivrednici se mogu obratiti u Upravu za stručnu podršku razvoju poljoprivrede gdje im se također može isprintati potvrda.

U poljoprivrednoj emisiji ugostili smo i predsjednika Udruge pčelara Nektar iz Konjščine Darka Milinkovića, koji je na izbornoj skupštini izabran u četvrtom mandatu. Udruga broji 133 člana s područja cijele županije pa i Zagreba. Između ostalog, Milinković je istaknuo da puno očekuju od novog pravilnika koji je stupio na snagu 1. ožujka. Riječ je o pravilniku o dodjeli EU sredstava u pčelarstvu. Naime, od ove godine Nacionalni pčelarski program zamjenjuju intervencije u sektoru pčelarstva unutar Strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. donosi povećanje omotnice za pčelarski sektor na 3,77 milijuna € (28.462.146,00 HRK) u 2023. godini te 3,82 milijuna eura € (28.831.366,93 HRK) u ostalim godinama provedbe. Time je omotnica za pčelarski sektor za 2023. godinu povećana gotovo 58% u odnosu na 2022., godinu, dok je u ostalim godinama povećana gotovo 60%. „ Novci su izdašni, financiraju se tehnička sredstva, lijekovi, edukacije, a povrat sredstava je do 80 posto”, komentirao je Milinković, pohvalivši i KZŽ koja vodi brigu o zagorskim pčelarima.

Podsjetili smo i na raspisan natječaj Krapinsko-zagorske županije za uzgoj zagorskog purana. Njegov će uzgoj Županija poduprijeti s ukupno 50 tisuća eura. Potpore se odobravaju po kljunu novo izvaljanih purića, upisanih u Jedinstveni registar domaćih životinja. Visina potpore iznosi 7 eura, odnosno 10 eura za certificirane uzgajivače. Za dodjelu potpore minimalan broj novo izvaljenih purića upisanih u registar, mora biti 100 kljunova. Maksimalna visina potpore koju korisnik može ostvariti iznosi 3 tisuće 500 eura. Certificirani uzgajivači mogu dobiti maksimalno 10 tisuća eura. Natječaj je otvoren do 29. ožujka.