U nastavku serijala emisija „Rak nije mrak“ u kojima se, uz gostovanje stručnjaka, ali i oboljelih, progovara o svim aspektima borbe protiv raka i nastoji pružiti podrška te dati adekvatne informacije oboljelima i njihovim obiteljima gostovala je Anita Miklaužić koja se s rakom bori već gotovo jedno desetljeće. Na prvi pogled lijepa, zdrava i nasmijana žena. Kroz njenu ispovijest saznajemo tešku priču o borbi protiv raka koja traje od 2014. godine kada joj je dijagnosticiran karcinom dojke. Imala je tada 33 godine. Sve je započelo kada je tijekom tuširanja na lijevoj dojci pronašla kvržicu. Nije to smatrala problemom, no nakon dva mjeseca ipak je otišla na pregled, a liječnik joj je tada pronašao dvije tvorbe i uputio je kirurgu. Napravljena je biopsija, a zatim i operacija tijekom koje su ispod pazuha izvađeni limfni čvorovi budući da je tvorba bila maligna. Tada je počela borba.

„Jedan dan plač, jedan dan smijeh i idemo u nove pobjede“

Njenoj obitelji, osobito suprugu jako je bilo teško čuti tu dijagnozu i nositi se s tim, a sa sinom je, kaže Anita, pričala o raku kao o bilo kojoj drugoj bolesti. Priča se i u čekaonicama gdje je puno mladih žena, žena u dvadesetima koje zamrzavaju jajne stanice jer se boje da nakon kemoterapije neće moći imati djecu. Mnogi i umiru, dodaje Anita, što objašnjava nedostatkom volje i hrabrosti za borbu. Ona se nikad nije predala pa ni kada joj se rak proširio na pluća. Bilo je to 2017. godine. Trenutno joj je stanje stabilno zahvaljujući pametnim lijekovima koji, ističe Anita, unatoč brojnim prednostima, oštećuju srce. Nisu samo mladi oboljeli, puno je i starijih. Srela je, kaže, i gospođu stariju od 90 godina koja je osmi put došla na terapije. Takvi ljudi su motivacija, dodaje Anita. Motivaciju pronalazi i u svom hobiju, graviranju na staklu koji joj zaokuplja puno pažnje pa dok se fokusira na graviranje ne razmišlja o bolesti.

„Imam povjerenja u medicinu, alternativa može samo ako to moj liječnik odobri”

Puno je savjeta kako se bolje nositi s pojedinom terapijom, kako ojačati imunitet i slično. Važno je konzultirati se s liječnikom jer svaki dodatak prehrani se ne slaže s terapijom i u kombinaciji mogu imati negativan učinak ili čak poništiti djelovanje terapije, savjetuje Anita. Počela je svoje liječenje na Institutu za tumore, a zatim ga nastavila u KBC Rebro. Za sve liječnike, medicinske sestre i medicinsko osoblje ima samo pohvale. Liječnicima i medicini vjeruje jer, ističe Anita, zahvaljujući njima je još uvijek tu.

„Ne želim postati dio statistike, želim živjeti“
Gošća emisije „Rak nije mrak“ Anita Miklaužić poručuje da rak zaista nije i ne mora biti mrak. Kaže, sutra je novi dan, sutra će sunce izaći, a ako bude kiša, to je isto u redu. Ne treba uzimati život zdravo za gotovo, svaki dan treba iskoristiti u potpunosti. „Za mene je svaki dan, novi dan“, kaže nam Anita. Bolest ju je promijenila na način da je napokon sebe stavila na prvo mjesto. Shvatila je, ističe, da mora sebi biti prioritet. Najteže je, priznaje, kada se čekaju rezultati pretraga. Neizvjesnost je to koja je jako stresna. Pri tome pomažu hobiji, ali i podrška osoba koje su u istoj ili sličnoj situaciji. Poput grupe za podršku „Lavice“, u kojoj su okupljene žene oboljele od karcinoma iz cijele Europe. Izmjenjuju se iskustva, daju savjeti i pruža međusobna podrška. Anita je ustrajna u svojoj borbi za život i potvrđuje već ono što su i dosadašnji gosti isticali, a to je da je smijeh lijek i da pozitivan stav pomaže u borbi protiv bolesti. Ovu priču mogli su čuti i slušatelji četiri lokalne radijske postaje: Radio Hrvatsko Zagorje Krapina, Radio Marija Bistrica, Radio Stubica i Radio Zlatar, a novu donosimo već za dva tjedna.